Cuidem els nius d'oronetes

L’Ajuntament de Paiporta a través de la Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat ha encetat una  campanya de sensibilització i protecció de nius d’oronetes.

S’ha realitzat un inventari i geolocalització dels nius existents en la zona urbana de Paiporta durant els primers mesos de 2021, inventari que anirem actualitzant cada temporada per conèixer l’evolució de les poblacions d’oronetes en el nostre poble.

L'oroneta cuablanca o oronell (Delichon urbicum) és una espècie d'oronetes que nidifica en les construccions humanes, per la qual cosa és molt comuna l'aparició de nius adossats a cases i edificis, ponts o preses. Aprofiten cornises, cables o relleus on agarrar-se i llocs protegits de les inclemències meteorològiques per a fixar els seus nius, construïts a base de boletes de fang.

La major part de la població és migratòria i és fàcil veure'ls amb la pujada de les temperatures, que afavoreix l'aparició de les seues preses preferides: mosques, mosquits i pugons. Amb l'arribada del fred, les oronetes cuablanca solen tornar sempre al mateix lloc per a criar.

Cada individu pesa de mitjana 18 grams i consumeix 5,87 g d'insectes al dia. Això implica que cada niu requereix 3,5 kg d'insectes per a mantenir a tota la família al llarg de la seua estada a la nostra casa. Per tant, l'existència de colònies d'oronetes cuablanca a les ciutats suposa una importantíssima disminució de la població de mosques, mosquits, àfits i altres xicotets insectes voladors.

Què faig si tinc un niu d'oronetes cuablanca al meu balcó i els excrements cauen en un lloc molest?

Pots instal·lar una safata a mig metre per davall del niu que arreplegue els excrements fins que acaben la cria. L'Ajuntament de Paiporta posa a la disposició del veïnat, de manera gratuïta, safates per a evitar aquest tipus de molèsties, que es poden arreplegar a la casa consistorial.

Què faig si trobe una oroneta cuablanca, una oroneta o un falciot en el sòl?

És un dels pocs casos en els quals cal agafar l'ocell. Si l'ocell està sa i és prou adult, bastarà amb alçar-lo del sòl en el palmell de la mà i eixirà volant (mai cal tirar-los a l'aire).

En cas de no eixir volant per ells mateixos, cal telefonar immediatament al centre de recuperació de fauna salvatge del Saler 96 386 80 25 i seguir les seues indicacions. No se'ls ha de donar menjar ni fer-los beure.

Com participar :

Podeu enviar fotografies de nius d’oronetes i la seua localització a Paiporta a l'adreça electrònica

mediambient@paiporta.es 

Inventari de nius a Paiporta

 La major part dels nius es troben en segons, tercers i quarts pisos.

· Les colònies més grans es troben en cornises àmplies, sent les més destacables les marcades amb color blau en el mapa.

· La major part dels nius existents són respectats pels amos dels edificis ocupats, encara que dels nius trencats, s'aprecia que la major part han sigut destruïts de manera activa i no han sigut deteriorats pel desgast natural o l'ocupació per part de teuladins, que de vegades pot trencar-los.

· Els nius trencats solen coincidir sobre entrades a edificis o cornises de finestres o fins i tot balcons, on s'acumulen excrements de manera molesta per als propietaris i són fàcilment assolibles amb una granera o similar.

· Cal destacar el gran nombre de nius intactes situats dins de balcons o sobre ampits de finestres que impliquen l'acumulació molesta d'excrements però encara així són respectats. És una grata sorpresa. En un dels casos fins i tot havien enginyat uns cartons per davall del niu per a recollir els excrements. Això és un indicatiu positiu de conscienciació mediambiental.

· Respecte a la distribució espacial s'aprecia una certa tendència cap a la perifèria de la ciutat. Les zones més prolífiques són resultat d'una mescla de diferents variables com la proximitat d'aliment (insectes com a mosquits, en aquest cas les zones d'horta i guarets), la proximitat de fang argilenc amb el qual reparar o construir els seus nius (de nou les zones de regadiu, séquies naturals, fins i tot zones verdes amb reg continu, com a gespes) i altres factors que afecten la construcció del niu, com la rugositat de les parets, existència de suports, grandària de la cornisa, insolació, vents, etc.

Les oronetes i falciots són ocells protegits per la llei. Està prohibida la destrucció dels seus nius o hàbitats de cria, així com la retenció i captura en viu, la destrucció, recol·lecció i retenció dels seus nius, de les seues cries o dels seus ous.