20/06/2025 a las 15:08 - Paiporta acull una jornada de reflexió i solucions naturals front a les inundacions del 29 d’octubre
20/06/2025 a las 15:08
Paiporta acull una jornada de reflexió i solucions naturals front a les inundacions del 29 d’octubre
El Museu de la Rajoleria ha sigut l’escenari aquest dijous de les Jornades Participatives Paiporta 2025: Disminució de riscos d’inundacions amb intervencions naturals en el Barranc del Poyo, una iniciativa impulsada per la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Paiporta amb la col·laboració del Col·legi Oficial d’Enginyers de Muntanya i la Universitat de Cranfield.
L’esdeveniment ha reunit experts en meteorologia, geografia, enginyeria hidràulica i restauració fluvial per abordar, des d’un enfocament científic i participatiu, les causes i conseqüències de la DANA del passat 29 d’octubre, així com les possibles solucions basades en la natura per a previndre futurs episodis similars.
En el seu discurs de benvinguda, l’alcalde de Paiporta ha ressaltat que aquestes jornades suposen “una oportunitat per a reflexionar col·lectivament sobre un episodi que ens va marcar profundament, i que ens obliga a actuar amb responsabilitat, rigor i visió de futur”. Durant tota la setmana, i com a part d’aquesta iniciativa, s’han celebrat tallers i sessions informatives amb la ciutadania per fomentar la conscienciació i el coneixement sobre l’impacte de les pluges torrencials i les estratègies de prevenció.
La jornada s’ha dividit en tres blocs: el primer ha analitzat els aspectes naturals i científics de l’episodi del 29 d’octubre; el segon ha presentat solucions urbanes i estratègies d’adaptació en entorns urbans; i el tercer ha aprofundit en les solucions basades en la natura, com la restauració de rius i repoblacions forestals, que permeten una gestió més sostenible i eficaç del territori.
El programa ha comptat amb la intervenció de figures destacades com Samira Khodayar Pardo, Dra. en Física, Directora de l’àrea de Meteorologia i Clima del CEAM. Especialista en Meteorologia, Climatologia i fenòmens extrems al Mediterrani. “Fenòmens extrems a la regió mediterrània”. Eduardo Rojas Briales, ex-degà del Col·legi Oficial d’Enginyers de Muntanya Nacional. “La DANA com a oportunitat per a construir un territori resilient i d’alta qualitat de vida”. Ignacio Pérez-Soba i Díez del Corral, degà del Col·legi Oficial de Muntanya d’Aragó. “La restauració hidrològic-forestal: Com minimitzar les inundacions on es generen”, entre altres.
A més, durant els tallers realitzats aquesta setmana s’han extret materials de treball útils per a la planificació i la comunicació d’emergències, incloent-hi missatges clau per a traslladar a la població en diferents tipus de situació crítica. Aquests missatges s’han treballat de manera col·laborativa juntament amb personal municipal, equips d’emergència i associacions locals, en el marc d’un procés de participació ciutadana actiu i transversal que està viu i continuarà desenvolupant-se.
L’Ajuntament ha anunciat que aquest tipus de jornades i ponències continuaran oferint-se a la població de manera periòdica, i sempre amb caràcter participatiu, com a part del compromís amb la reconstrucció i el disseny col·lectiu d’una Paiporta més segura i resilient front al canvi climàtic.
Totes les ponències de la jornada han estat gravades i estaran disponibles en els pròxims dies a la pàgina web municipal, juntament amb materials divulgatius dirigits especialment al públic infantil, facilitats per la Universitat de Cranfield, amb l’objectiu de continuar promovent l’educació ambiental des d’edats primerenques.
Des de l’Ajuntament s’anima tota la ciutadania a consultar aquests continguts i a continuar participant en les futures accions previstes dins del procés de reconstrucció i adaptació de la ciutat als nous reptes climàtics.