17/11/2023<span style='color: #bbb'> a las 19:10</span> - Amelia Tiganus, escriptora, abolicionista i feminista obri les Jornades del 25N amb una xarrada a Paiporta 17/11/2023 a las 19:10

Amelia Tiganus, escriptora, abolicionista i feminista obri les Jornades del 25N amb una xarrada a Paiporta


La regidora d'Igualtat, María Jesús López, dona inici a les Jornades del 25N convidant a Amelia Tiganus, escriptora i abolicionista de la prostitució, a donar una xarrada en el Auditori Municpal.

Més de 100 persones van acudir dimecres passat 15 de novembre per a escoltar l'esquinçador testimoniatge d'aquesta supervivent de la prostitució, nascuda a Romania i que, durant 5 anys, va viure en carn pròpia la dura realitat de l'explotació sexual. “És una supervivent que ha pogut traduir aquesta traumàtica experiència en ajuda a altres dones” va explicar als presents la regidora d'Igualtat, María Jesús López.

Amelia ha sigut coordinadora en Feminicidio.net i actualment, col·labora activament amb diverses associacions i ONG nacionals i internacionals. La seua labor ha sigut reconeguda amb diversos premis, entre ells el “Reconeixement al compromís mostrat per aconseguir una societat lliure de violència contra les dones”, atorgat pel Ministeri d'Igualtat i el Govern d'Espanya en 2019. És militant activa del Moviment Abolicionista del País Basc (EHMA) i fundadora de Emargi, una associació dedicada a lluitar de manera integral per un futur lliure de explotació sexual i reproductiva de dones i xiquetes a nivell local, nacional i internacional. També cofundadora i coordinadora de l'Escola Abolicionista Internacional.

Durant la presentació de la ponent, la regidora d'Igualtat, María Jesús López, va destacar un aspecte fonamental de la postura d'Amelia Tiganus sobre la lluita contra l'explotació sexual, el seu defensa de l'abolicionisme. “Amelia no advoca per la prohibició de la prostitució, sinó per la seua abolició, que col·loca en el centre dels drets humans a les dones, considerant-les víctimes en lloc de criminalitzar-les. Això inclou no sols l'atenció a les seues necessitats immediates, sinó també la dotació d'ajudes econòmiques, accés a l'habitatge, formació, teràpia i oportunitats laborals”. Per aquest motiu, la regidora va voler anunciar l'elaboració des de la regidoria d'Igualtat de Paiporta d'una ordenança municipal abolicionista i va agrair a Amelia la seua “valenta intervenció”.

Amelia Tiganus va presentar el seu llibre “La revuelta de las Putas” i va anunciar que ja està llesta la seua següent obra. Durant la xarrada, que va tenir moments molt emotius i duros, va llegir algun capítol molt revelador i va traslladar al públic durant uns instants a la dura realitat que viuen les dones que pateixen explotació sexual al nostre país. Durant la seua xarrada va explicar com internet “ha industrialitzat l'explotació sexual convertint la sexualitat d'algunes dones en una eina més”. També va explicar que el paper dels homes passa per l'educació des que són xiquets perquè interioritzen la idea de “no convertir els privilegis en violència contra les dones” i, per a això “necessitem nous referents masculins” va explicar.

Per a Amelia Tiuganus “l'abolició ha de ser una decisió de tota la societat” ja que es tracta de “deslegitimizar dins del marc d'una llei íntegra contra la prostitució”.