13/03/2023<span style='color: #bbb'> a las 15:53</span> - Cultura fa lliurament dels XV Premis Carolina Planells contra la violència de gènere en l'Auditori Municipal 13/03/2023 a las 15:53

Cultura fa lliurament dels XV Premis Carolina Planells contra la violència de gènere en l'Auditori Municipal


Enguany, el premi d'aquesta XV edició, en categoria d'adults, ha recaigut sobre María Soledad Garrido per la seua obra ‘Las olas’ i va comptar amb l'actuació de Lia Herbor amb l'espectacle ‘La caseta’.

L’Ajuntament de Paiporta, a iniciativa de la regidoria de Cultura, fa lliurament dels XV Premis Carolina Planells de novel·la curta en un acte que va comptar amb la presència d'alguns dels guanyadors i amb vídeos d'agraïment d'aquells que no van poder acudir a la cita.

A l'acte, que es va celebrar el divendres, van acudir l'alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, la regidora de Cultura, Esther Torrijos i la regidora d'Igualtat, Laura Jiménez. Enguany, el premi d'aquesta XV edició, en categoria d'adults, ha recaigut sobre María Soledad Garrido per la seua obra ‘Las olas’. En la categoria juvenil, la guanyadora ha sigut Lucía Cárdenas, amb el seu escrit '24 rosas y un clavel’. Al millor treball presentat per concursants empadronats a Paiporta, ha sigut per a Jennyfer Marín Garcia, amb la seua obra ‘Tanatopraxia’ i l'accèssit a la millor obra en valencià d'aquesta edició per a Javier León Sorribes amb el seu text ‘Nosaltres estem fora de perill’.

Durant la seua intervenció, Esther Torrijos va plantejar una reflexió als presents, “quantes dones han de continuar morint perquè al final hi haja un crit unànime de tota la societat amb un JA N'HI HA PROU?” i va continuar lamentant que “encara hi haja col·lectius que continuen blanquejant la violència masclista, atrevint-se a reivindicar sense cap pudor que també hi ha violència contra els homes”. La regidora va explicar que des de Cultura “continuarem aportant el nostre granet d'arena a aquesta lluita amb aquest Premi, el Premi de Narrativa Curta Carolina Planells, que ha tirat arrels al nostre poble i ja forma part, després de quinze anys, d'aquesta lluita”. Aquest premi ja és reconegut a escala nacional i any rere any contribueix a visibilitzar la violència que pateixen moltíssimes dones hui dia, va afirmar. Esther Torrijos va tindre paraules de record per a la dona que dona nom a aquests guardons i que va ser assassinada fa quinze anys en un crim masclista.

Per part seua, la regidora d'Igualtat, Laura Jiménez, va parlar de com "al llarg de la història, les dones han sigut silenciades, apartades i no preses en consideració en pràcticament tots els aspectes de la vida, també en els àmbits públics, com la creació cultural i la literatura. Per les dones, per les històries, persones i personatges que es creen a través d'elles, els premis Carolina Planells són referència i exemple per a les persones de Paiporta, i el record d'una jove assassinada pel fet de ser dona, a qui cada any homenatgem".

L'alcaldessa de Paiporta va clausurar l'acte recordant que davant “la manifestació més cruel de la desigualtat i la discriminació que continuen patint sistemàticament les dones no podem ser conformistes i hem de continuar treballant per una societat en la qual les dones puguen ser lliures i puguen viure en una democràcia real i efectiva”. A continuació va voler fer un repàs per les obres premiades, destacant frases commovedores que contribueixen a la conscienciació sobre aquesta xacra. Va començar parafrasejant a Mª Soledad García Garrido quan escriu "la por es va confondre amb el costum." Al que la va afegir “quantes dones pensen que el que els està passant és normal?”. O com escriu Lucía Cárdenas Soldán: "com podia ser que el meu propi pare li llevara la vida a la meua mare d'aqueixa cruel manera? Em costava acceptar-ho”. “Aqueixa violència silenciosa que entra sense motiu en aqueixos fills als quals arrabassen les seues mares” va reflexionar l'alcaldessa. Sobre l'obra de Jennyfer Marín García va destacar la frase "S'encarregava de la tasca de conduir cap al descans a les ànimes angèliques que el seu violent final feia fallida l'ordre natural” a la qual va afegir Maribel Albalat “la injustícia d'aquestes morts sense sentit i totalment irracionals”. O en el cas del relat de Javier León Sorribes, quantes vegades més hem d'aparéixer amb les pancartes “JA N'HI HA PROU-NI UNA MENYS”.

També es van projectar diversos vídeos en els quals aquells premiats que no van poder assistir van dedicar unes paraules d'agraïment. Així, la guanyadora de la categoria infantil, Lucía Cárdenas, resident a Cadis, va animar a les i els joves a participar “perquè som el futur i la cultura forma part de la nostra vida”. Des de Càceres, la guanyadora de la categoria d'adults, María Soledad Garrido, va agrair l'acte en si mateix com a part del premi, per la qual cosa va lamentar no haver pogut acudir a la cita i va agrair a l'Ajuntament de Paiporta per "l'esforç que suposa organitzar un certamen literari”. “Contra la violència masclista sempre Tolerància Zero” va expressar, i va explicar que el seu relat “Las olas” el va escriure com “un cant a l'esperança i en renàixer i a començar de zero”. En el cas del millor treball de Paiporta, la jove escriptora Jennyfer Marín García, es va dirigir als presents des de la sala per a recordar que “les dones tenim lideratge i la gran capacitat. No podem deixar que altres opinions vengen a enfrontar-nos entre nosaltres. Les dones hem d'estimar-nos. Ara i sempre”. Finalment, Javier León Sorribes, guanyador de l'accèssit al millor escrit en valencià, va parlar sobre la preocupació dels pares i mares sobre aquesta xacra.

En finalitzar les intervencions, l'artista Lia Herbor va representar el seu espectacle ‘La caseta’ en el qual relata la història d'una adolescent. Com cada any, l'ajuntament publica totes les obres guardonades en un llibre, així com altres finalistes: ‘Levantar la cabeza’ d'Eva barre García’ i ‘El cartel’ de Carlos Fernández Salines.