02/11/2023<span style='color: #bbb'> a las 16:55</span> - El nou Educador Mediambiental de l'Ajuntament de Paiporta inicia labors per a millorar la qualitat de l'aire i l'entorn 02/11/2023 a las 16:55

El nou Educador Mediambiental de l'Ajuntament de Paiporta inicia labors per a millorar la qualitat de l'aire i l'entorn


L'última acció del consistori ha sigut la retirada d'un abocament il·legal d'amiant

L'Ajuntament de Paiporta ha incorporat recentment un nou educador mediambiental que assumeix una sèrie de responsabilitats que inclouen la realització d'un estudi exhaustiu sobre la qualitat de la cura del medi ambient a Paiporta. A més, la seua labor abasta la identificació d'abocaments il·legals que puguen aparéixer als carrers i l'entorn, així com la detecció del mal ús dels contenidors de fem i reciclatge. L'objectiu principal d'aquestes tasques és millorar la gestió i conservació del medi ambient local.

“Este important pas cap a la millora de l'entorn i la consciència ambiental en el municipi és part d'un esforç continu per a preservar i protegir el nostre valuós patrimoni natural” declara Óscar Pellicer i Gil, regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica de Paiporta. Està previst que en breu s'unisca a aquest equip un segon educador que compartirà aquesta tasca i, des de l'àrea de Medi Ambient s'oferisca a tota la ciutadania un calendari d'accions, xarrades i tallers per a la conscienciació i la millora de l'entorn *paiportí i aconseguir així un augment de la sostenibilitat i foment de la vida saludable al poble. “L'objectiu principal de la regidoria els pròxims quatre anys és establir les bases perquè es complisquen els objectius de l'agenda 2030 i que totes i tots puguem gaudir d'una Paiporta més verda i més saludable” afirma el regidor.

Retirada d'abocaments il·legals

Una recent acció duta a terme per l'Ajuntament de Paiporta destaca la importància d'aquesta labor. Es tracta de la retirada d'un abocament il·legal altament contaminant i tòxic per a la salut, que representava un seriós perill per a la comunitat. En aquesta ocasió, es van trobar xicotetes plaques de fibrociment amb amiant que algú havia depositat al costat d'un contenidor al carrer Maximiliano Thous. El cost de la retirada d'aquest abocament, segons el pressupost més econòmic disponible, va ascendir a més de 900?€.

“És important destacar que els abocaments il·legals no sols són un greuge al medi ambient, sinó que també constitueixen un delicte contra la salut pública que pot comportar sancions significatives. A més, representen un perill per a tota la població” explica el nou Educador Mediambiental.

El fibrociment fabricat abans de 2005 conté amiant, una substància altament tòxica i cancerígena per inhalació. Per tant, és extremadament perillós manipular-ho, ja que és molt trencadís. És essencial informar la ciutadania que el fibrociment modern no conté amiant, i per a distingir-lo, és necessari buscar la data de fabricació i el símbol "NT". Això significa que no es pot diferenciar a simple vista. Existeixen subvencions disponibles per a ajudar econòmicament en el procés de retirada d'este material. L'Ajuntament de Paiporta insta els ciutadans a actuar de manera responsable i a denunciar qualsevol abocament il·legal que puguen presenciar. “La protecció del nostre entorn i la salut pública són tasques que requereixen la cooperació de tota la comunitat” conclou Óscar Pellicer i Gil.