13/11/2017<span style='color: #bbb'> a las 14:32</span> - L'Ajuntament de Paiporta redueix a zero el seu deute amb els bancs 13/11/2017 a las 14:32

L'Ajuntament de Paiporta redueix a zero el seu deute amb els bancs


L'equip de govern de Paiporta ha decidit en la seua última junta reduir a zero el deute de l'Ajuntament amb els bancs. Després de poc més de dos anys des de la seua pressa de possessió, el nou govern ha cancel·lat un deute de 6,9 milions d'euros heretat de l'època del mandat del Partit Popular. Aquest deute se saldarà, principalment, per evitar l'alt cost dels interessos, que en 2015, l'últim del PP, pujava fins als 300.000 euros anuals. Aquesta quantitat ara es pot dedicar a millorar els serveis, contractar personal i invertir en infraestructures en benefici de la qualitat de vida de les paiportines i els paiportins.

Per a la regidora d'Hisenda i Administració General, Beatriz Jiménez, la cancel·lació total del deute amb els bancs “suposa el compliment d'un dels objectius prioritaris de l'equip de govern de Paiporta, com era el sanejament dels comptes municipals”. Jiménez ha afegit que “aquesta decisió respon a una planificació a llarg termini que té com a objectiu millorar la vida de la ciutadania de Paiporta”. La titular d'Hisenda ha subratllat que “tindre deute no és, en sí mateix, un fet negatiu, però el surrealisme de la Llei Montoro obliga a prioritzar el pagament del deute als bancs sobre la prestació de serveis bàsics a les persones que més ho necessiten, i és per això que hem decidit cancel·lar els crèdits heretats”.

D'acord amb les dades facilitades per l'àrea d'intervenció, el deute de l'Ajuntament de Paiporta va arribar al seu punt més alt l'any 2012, quan pujava als 11,6 milions d'euros en diferents pòlisses amb entitats diverses, en mig del mandat de dues legislatures del Partit Popular. A data de juny de 2015, quan el govern va passar a mans de Compromís, PSPV-PSOE i PodEU, el consistori devia 6,9 milions, amb l'obligació de destinar 300.000 euros cada any a pagar interessos dels diferents crèdits.

La decisió del nou equip de govern fou cancel·lar paulatinament aquests crèdits, i destinar l'estalvi en interessos a prestar millors serveis, amb la contractació de personal en totes les àrees municipals i amb una major inversió en Educació (+92%) o Benestar Social (+42%), dos dels pilars fonamentals del pacte de govern segellat en juny de 2015.

El deute de l'Ajuntament amb els bancs es va reduir en un any un 67%, de 6,9 milions d'euros en juny de 2015 a 2,2 milions d'euros en les mateixes dates de 2016. Aquests 2,2 milions d'euros quedaran reduïts a zero abans que acabe aquest 2017 i s'haurà complit altre dels objectius del pacte de govern de Paiporta, com era sanejar l'estat dels comptes municipals sense que la ciutadania veiera reduïts els serveis i les ajudes, sinó al contrari, com així ha sigut.

La millora en la situació dels comptes municipals es va veure reflectida en uns pressupostos de 2017 en què s'escometien inversions com l'adquisició d'un solar al barri de Sant Ramon per a la construcció d'una nova zona verda, llargament demandada per la ciutadania; o la contractació de personal per a reforçar diferents àrees municipals. Així mateix, les ajudes d'emergència pujaren un 30%, i es multiplicaren els diners destinat al manteniment dels centres educatius, així com altres mesures de reforç, per exemple, en l'àrea de gestió de l'empresa pública ESPAI.

L'estalvi en interessos i la millora de la situació econòmica dels comptes municipals també es podrà sentir en el pressupost per a l'exercici 2018, que es debatrà en el Ple Municipal d'aquest mes de novembre, previst per al pròxim dia 30. Els detalls d'aquest document s'ultimen estos dies des de les diferents àrees, en coordinació amb la regidoria d'Hisenda i Administració General.