08/03/2023<span style='color: #bbb'> a las 14:18</span> - La marxa feminista recorre els carrers de Paiporta el 8M, Dia de la Dona 08/03/2023 a las 14:18

La marxa feminista recorre els carrers de Paiporta el 8M, Dia de la Dona


Centenars de persones secunden la primera mobilització d’aquest tipus a la localitat amb un missatge clar per la igualtat de drets i contra la discriminació econòmica, social i laboral que encara pateixen les dones

Les dones han sigut protagonistes en la primera marxa feminista que se celebra a Paiporta, i que ha recorregut els carrers de la localitat aquest 8 de Març, Dia de la Dona. En una convocatòria oberta, transversal i intergeneracional de la Regidoria d’Igualtat, amenitzada per la música d’una batucada, la ciutadania ha clamat alt i fort per la fi de la discriminació i la igualtat real.
 
Representants de tots els partits polítics han encapçalat la marxa, darrere de la pancarta amb el lema de les activitats per a enguany: ‘Feminisme, igualtat, és necessari’.
 
A les 11.00 hores, la marxa ha començat a la plaça 3 d’Abril, on s’han aplegat associacions feministes i formades majoritàriament per dones, alumnat d’alguns centres educatius i dones paiportines de totes les edats, amb el color morat com a tònica dominant.
 
Seguidament s’ha iniciat el recorregut fins al pont Nou, per a seguir per Mestre Palau fins a L’Auditori municipal i enfilar Jaume I cap a la casa consistorial.
Ja a l’esplanada de l’Ajuntament, ha tingut lloc l’acte institucional, amb els parlaments l’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, la regidora d’Igualtat, Laura Jiménez, i el Consell de la Dona, així com altres entitats com l’agrupació de dones migrants, molt aplaudides per la resta de persones assistents.
 
L’alcaldessa ha citat l’activista Angela Davis, que reivindicava que «el feminisme és la idea radical que sosté que les dones som persones». Això és, en paraules d’Albalat, «tot el que demana el feminisme: igualtat. Què senzill i, alhora, què complicat. Senzill en la teoría, i en la pràctica ens trobem que eixa igualtat no arriba».
 
«No hi ha democràcia sense feminisme», ha continuat l’alcaldessa, que ha afegit que «el que hui reivindiquem no acaba ací. No és una acció puntual. És un moviment que no para. Hem obert els ulls a la injustícia i ja ningú ens detindrà».
 
Per la seua banda, la regidora d’Igualtat, Laura Jiménez, ha explicat que l’aspiració del feminisme «és lògica, eliminar la discriminació de gènere i promoure el respecte cap a les dones com a éssers humans iguals en valor i dignitat als homes, és a dir, un món just i igualitari per a totes les persones».
Jiménez ha afegit que «la igualtat de gènere no només és un dret fonamental, sinó que és un dels fonaments essencials per a construir un món pacífic, pròsper i sostenible».
 
La programació pel 8M a Paiporta continua aquest dijous al Museu de la Rajoleria, amb la inauguració de l’exposició ‘Tota una vida per a arribar a mi’, de l’artista paiportina Mari Carmen Martínez, que mostrarà un recull de la seua obra pictòrica, escultòrica i d’instal·lacions. La resta d’activitats es poden consultar al web paiporta.es/8m.