8é Festival de Narració oral
Paiporta Món de Contes

del 9 al 19 d'abril

Contar una història és iniciar un camí que no té principi ni final.

Abans de nosaltres uns altres ho han trepitjat. Seguim la sendera cercant les molles de pa. No ens endinsem en el bosc sols, al contrari. El nostre viatge està ple de senyals, de gegants que ens han precedit i, si tenim sort, ens toparem amb algun tresor  que ens ix a la trobada.

Contar una història és estar en companyia.

Bé siga només un oient o un auditori ple. Sempre comptem amb algú. Encara que siga amb nosaltres mateixos.

Contar una història és caminar perduts.

Obrir una porta per a eixir a l'aventura. Hissar les veles i deixar-se portar pels vents. Quedar-se en el refugi de la llar i descobrir els monstres que ens aguaiten davall del llit i darrere de la porta.

Contar una història és deixar-se sorprendre.

La curiositat de preguntar sense obtenir resposta. La curiositat que ens fa avançar en el recorregut. La curiositat que va matar al gat. La curiositat que ens fa créixer, retrocedir, caminar en cercles i, finalment, acabar amb  “conte contat, conte acabat”.

Contar una història és escoltar.

Escoltar la història que vol ser contada. A l'oient que vol imaginar. A l'espai que desitja transformar-se. Al cor que no para de bategar. Escoltar la teua pròpia por i les teues ànsies de volar.

Contar una història és caminar un camí de moltes jornades, anys si som afortunats, acompanyats de gents pròximes i forasteres, de llengües alienes, de mirades comunes i d'aromes llunyanes.

Contar una història és tota una vida.

Contar una història és PAIPORTA MÓN DE CONTES.


Margalida Albertí
Narradora oral i actriu

 

Programació
 

12 d'abril · divendres
Inauguració del 8é Festival de Narració Oral
Paiporta Món de Contes

18.00 h
Pàmpol Teatre Presenta: “Verbena Infantil”

Una banda de Rock en directe i uns còmics donen vida  a una proposta amb balls, concursos, cançons, sorpreses i premis. En definitiva, una hora repleta de riures, participació, i música en directe.

Tots els públics
Lloc: Xalet de Catalá
Entrada gratuïta

20.30 h  
¡A cuentas y a teclas!

Històries pensades i narrades per Maricuela, pausades, remogudes, estupefactes, boges, serenes, sàvies , ximples, per a mondar-se, per a engolir saliva, sentides, viscudes, ballades, al ritme, al contratemps, que donen somriure, que remouen, que donen fam, amb esglais, crec que cap et farà venir son

I la música de Fernando és tan clara, tan virtuosa, tan justa, tan amiga, tan protagonista i companya. Tot això i més

Narradora: Maricuela
Músic: Fernando Diéguez
Públic jove / adult 
Lloc: Sala de conferències de l'Auditori.

 Sessió amb intèrpret de llengua de signes
Entrada gratuïta fins a completar l'aforament

13 d'abril · dissabte

18.00 h
Con la música a esta parte

Maricuela i Fernando, el que va caminant, són cosins i viatgers. Ella parla i parla, perquè tenia un avi amb una llengua fins als genolls. Però el seu cosí, que també era net d'aquest, no diu ni mu. Això sí, amb les seues mans no per a... té un instrument que parla amb tecles i espentes. Ella canta i compte els seus viatges i Ell calla i “musica” el “inmusicable”.

Narradora: Maricuela    
Músic: Fernando Diéguez

Públic familiar
Lloc: Xalet de Catalá
Entrada gratuïta 

20.30 h
La Odisea a tres voces

L'ODISSEA a tres veus és un espectacle teatral sobre la història més antiga de la cultura occidental. És un muntatge en tres idiomes,en castellà, mallorquí i italià basat en tècniques de la narració oral, la improvisació i el teatre gestual, i amanit amb músiques de tradició popular del Sud d'Itàlia i de Mallorca. amb una mirada diferent, fruit de la creació col·lectiva, aborda la història que conta l'Odissea d'Homer.

Narradora: Margalida Albertí
Narradors: Carlos Ansótegui / Simone Negrin.
Públic jove / adult 
Lloc: Auditori
Entrada gratuïta fins a completar l'aforament

 

 

14 d'abril · diumenge

12.00 h
La luna de Kiev

La luna de Kiev és un espectacle per a públic familiar de Margalida Albertí i Simone Negrin, basat en l'homònima poesia de Gianni Rodari.

Usant el text del poema com a inspiració i columna vertebral, hem creat un espectacle narratiu, poètic i musical centrat en la figura de la lluna en totes les seues facetes i significats, i compost per contes, rimes i poesies de Gianni Rodari, l'escriptor símbol de la pedagogia de la llibertat.

Narrador: Simone Negrin
Narradora: Margalida Albertí
Públic familiar
Lloc: Xalet de Catalá

 Sessió amb intèrpret de llengua de signes
Entrada gratuïta 

19.00 h
Pespuntes

Repunts és el resultat de la maduresa de l'artista Félix Albo, de to jugladoresc, amb una connexió directa amb el públic, vital i jovial, amb un ritme pròxim a la comèdia, provocant moments de vertadera tendresa al costat d'uns altres d'hilarants riallades. Un espectacle sorprenent i efectiu

Narrador: Félix Albo
Públic jove / adult 
Lloc: Sala de conferències de l'Auditori
Entrada gratuïta fins a completar l'aforament


19 d'abril · divendres

20.30 h
Clausura del Festival

Presenta: La talla 38... o fuera los grilletes de les fañagüetes

Cellero i els seus amics jubilats es passen el temps en la taverna recordant velles glòries, desbarrant i prenent vins. Però des del 8 de març alguna cosa canvia en les seues vides: les dones, que abans es quedaven a casa, ara es tiren a la muntanya. Aquest espectacle és una narració amb personatges. El personatge és Cellero. Cellero és el malnom familiar de Carlos Alba. El personatge està inspirat en el seu besavi, que va ser un carreter asturià bastant conegut a les comarca d'Avilés.

Narrador: Carlos Alba
Públic jove / adult  
Lloc: Biblioteca
Entrada gratuïta fins a completar l'aforament

 

Narradores i narradors

 

Pàmpol Teatre
Compañía profesional de Teatro

El grup és una de les poques Companyies Professionals de Teatre Infantil i Familiar. Des que van començar el seu recorregut com a professionals en 2003, han produït dotze muntatges que els han permés participar en Festivals Nacionals i Internacionals, així com en Programacions Estables o Campanyes amb escolars en diverses parts de l'Estat. 

Este equip crea espectacles còmics com a "Sabors" i "Animalía", així com experiències emotives com a "Diversa" i aventures com "Una nit a la biblioteca". Dirigits per Sandra Prim i Mario Caballero, destaquen per personatges vius, situacions còmiques, música, cançons i una sòlida tècnica escènica.

Maricuela
Narradora Oral

Maricuela, una experimentada clown i contacontes des de 1992, impartix tallers de teatre, clown i narració per a totes les edats. A més, escriu en revistes especialitzades i ha publicat àlbums infantils amb les seues pròpies històries. El seu enfocament en l'espectacle és oferir "un conte per a cada moment", adaptant-se a l'ambient i les emocions presents. Amb contes per a totes les ocasions, des de la sobretaula fins a l'hora de dormir, Maricuela té el do de tocar l'ànima amb els seus relats.

Margalida Albertí
Narradora Oral
 
Margalida Albertí va nàixer a Mallorca. Durant la seua infància en eixa illa mediterrània, va escoltar contes i llegendes de la serra de Tramuntana, de mariners i pescadors. En la seua joventut, es va traslladar a Barcelona per a estudiar interpretació en l’*Estudi de Teatre Helena Munné. A Catalunya, va començar la seua carrera actoral, però prompte es va sentir atreta per la narració oral. Les veus de les rondalles i els llengendes la van captivar, la qual cosa la va portar a canviar el rumb de la seua carrera professional. En l'actualitat, viu a Madrid, immersa en projectes de narració i teatre que la porten a explorar altres terres.
Carlos Ansótegui
Narrador Oral
 
Carlos Ansótegui va nàixer a Madrid, es va formar com a actor durant cinc anys i després es va convertir en pallasso. Va muntar una escola de teatre a Alacant i va dirigir obres de teatre. Fa 23 anys que conta històries en tots els ports en els quals ha recalat: Espanya, Hamburg, Ciutat de Guatemala, L'Antiga, Lima, San Salvador, Ciutat de Mèxic, entre altres. Posteriorment, es va convertir en Antropòleg Social i va completar un Màster universitari en Teatre i Arts Escèniques. Actualment es troba en una singladura de doctorat, investigant la narració oral d'històries.
Simone Negrin
Narrador, actor, guionista y director
 
Nació y creció en Turín. Es narrador, actor, guionista y director. En los últimos lustros ha navegado por las artes escénicas en el trayecto entre Galicia y Madrid. En Italia estudió ciencias de la formación, teatro y Commedia dell'Arte, y formó parte como músico y bailarín de La Paranza del Geco, una agrupación de músicas tradicionales del Sur de Italia. Le encanta el mar, pero no sabe nadar.
En cuanto a su estilo en Internet, se describe así: "Él tiene su propio estilo: desmontar las historias, reales o ficticias, trocearlas e írselas ofreciendo al público para que saboree cada detalle hasta que al final todo encaje con gusto y armonía." "Sabe que hay historias que deben ser contadas, por eso las prepara y las cuenta."
Félix Albo
Narrador Oral
 
Es un mediterráneo que cuenta historias. Sobre el escenario, no realiza un teatro de representación, sino un teatro evocador: todo ocurre en el íntimo imaginario de cada una de las personas que conforman el público. Esa es su estrategia y su disciplina artística: la narración oral.
Su habilidad radica en calibrar el tempo y trenzar, sin perderlo, el humor como baile, la ternura como aroma y otros recorridos emocionales sorprendentes. Por ello, quizás, tiene dos espectáculos para teatros con la r de recomendado por la red nacional de teatros: el pueblo de los mellados y tanatorium.
Con más de 25 años sobre las tablas, kilómetros recorridos, teatros, salas, escenarios de todo tipo y bibliotecas de todo el mundo, su trayectoria es amplia y su talento indiscutible.
Carlos Alba
Actor y narrador Oral
 
Carlos Alba és actor i narrador oral. Treballa per a totes les edats i en una diversitat d'espais, explorant a més els límits entre la narració i el teatre. Amb "Juan Soldado", una obra de titelles inspirada en un conte, va obtindre el premi FETEN 2015 a la millor adaptació del text. A més, amb "Lázaro de Tormes" i l'obra infantil "Els madreñes buides", va rebre el Premi Nel Amaro del teatre professional asturià. Així mateix, ha sigut guardonat en diverses ocasions com a autor de monòlegs i com a narrador oral, com el premi Terres del Torío en 2013.
Es va formar com a narrador amb Mercedes Carrión i com a actor amb Jaroslaw Bielski en l'acadèmia Réplika. És llicenciat en Ciències de la Informació i durant 2022 va ampliar els seus estudis escènics realitzant el taller "Llegat" en el teatre de l'Abadia de Madrid.
Eva Andújar
Narradora Oral

Va iniciar la seua trajectòria professional amb estudis en Administració i Comerç i Relacions Laborals, però la seua verdadera passió sempre va ser la narració oral i la literatura. Es va formar en Narració Oral amb destacats professionals del camp i ha participat en diversos esdeveniments i tallers relacionats amb la narrativa i la literatura. Des de 2005, es dedica exclusivament a la narració oral i l'animació lectora en biblioteques i escoles, encara que també col·labora amb editorials i projectes culturals. El seu repertori inclou contes tradicionals i llibres àlbum, adaptats per a audiències de totes les edats. Ha contat històries en una àmplia varietat de llocs, des de places i escoles fins a biblioteques, teatres i fins per telèfon des de la seua llar.

 
Domingo Chinchilla
Domingo Chinchilla
Des de l'any 1995 es dedica a la narració per a joves i adults en català i castellà. Ha participat en diverses trobades i festivals de narració, entre ells diferents edicions de la Marató de l'Espectacle de Barcelona, la Marató de Contes de Guadalajara, la Trobada de Narradors i Narradors dels Països Catalans de Torredembarra i el Festival de Narració de Buga, a Colòmbia. Així mateix, ha representat nombrosos espectacles amb la literatura com a motiu central com Narracions orals, Contant cuses, Poemes dits i l'obra músic-poètica Cuses elevades i cuses d'anar per casa.
Susu Benítez
Dirección del festival


Des de 1983 Susu Benítez és actor, narrador oral, director i pedagog teatral. Ha participat en diversos tipus d'espectacles per a quasi tot tipus de públic. Ha sigut membre de diverses companyies de teatre a Alacant, Barcelona i València. La seua faceta de narrador oral es desenvolupa des de 1995, participant en diferents esdeveniments al voltant de la paraula.

               

Sessions escolars

(Activitats concertades amb els centres escolars de Paiporta)

Anna Frank y tú
De Eva Andujar


Anna Frank va ser una dels 1,5 milions de xiquets i xiquetes d'origen jueu assassinats pels nazis durant l'Holocaust. Durant el tancament que va patir al costat de la seua família, va escriure un diari sobre les seues vivències i pensaments. Amb només 15 anys, la seua mirada sobre la humanitat i les relacions humanes és sorprenent. El seu diari s'ha convertit en un dels llibres més llegits del món sencer. Ha sigut traduït a seixanta idiomes i arribat a més de 30 milions de persones. Amb el pas del temps, el llibre s'ha convertit en un símbol de lluita en defensa dels drets humans, contribuint amb el seu missatge de pau i esperança.

Duració: 90 minuts aprox.
Públic: Alumnes de 6é de primària.
Lloc: Sala conferències de l'auditori/ Museu de la Rajoleria.
Dies: 9- 11-12 d'abril.

 

Traient històries 
De Domingo chinchilla
 

Les històries sorgeixen dels sentiments, dels sentits, de paraules, de fets..., que estan guardades en nosaltres mateix i només cal obrir la porta de la seua caixeta per a alliberar-les.

Duració: 45 minuts aprox.
Públic: Alumnes de 5é de primària.
Lloc: Sala conferències de l'auditori.
Dies:10-18 d'abril.

 

Històries que conten
De Domingo chinchilla
 

Narració oral d’un recull d’històries de diversos autors i autores que defineixen els seus estils: realisme màgic, narrativa romàntica, prosa poètica…

Duració: 45 minutos aprox.
Públic: Alumnes de 1r de l'ESO.
Lloc: Sala conferències de l'auditori.
Dies:10-18 d'abril.

 
Històries per a contar 
De Domingo chinchilla
 
Un narrador fa un recorregut per diversos autors i textos utilitzant diferents tècniques narratives (tradicional, absurd, literària...)
 
Duració: 60 minuts aprox.
Públic: Alumnes de l’escola d'adults
Lloc: Escola d'adults
Dia:18 d'abril.
Me lo contaban en casa 
De Carlos Alba 
 

Partint d'objectes que ixen d'una maleta antiga es va filant aquesta sessió que és un un homenatge als avis i àvies. Una espardenya ens porta a la història del sabater Juan Chiruguete, una boina enllaça amb la del capell de pell de poll...  Se seleccionen versions poc conegudes dels contes i s'aprofita per a ensenyar-los als xicotets paraules i expressions pròpies del llenguatge popular. Es treballen també el microconte o conte curt (“era un rei que tenia tres filles…”), la cançó tradicional i les endevinalles. Però endevinalles molt difícils i antigues!

Duració: 45 minuts aprox.
Públic: Alumnes de 5é de primària.
Lloc: Biblioteca pública María Moliner.
Dia: 19 d'abril.