5é Festival de Narració oral
Paiporta Món de Contes

Érase un pueblo a los cuentos pegado,

érase un evento muy atractivo,

érase un Món perennemente vivo,

érase un festival consolidado.

 

Eran nueve seres lenguacabados, 

érase una enmascarada edición,

eran cinco tardes-noches de emoción,

eran auditorios archiorejados.

 

Mil y una palabra sin virus era.

Érase un trip* seguro, calentito,

mental y divertido, la “repera”.

 

Era un goce gratis, cuasi infinito,

y digo que: “Érase que se era,

Paiporta entera enganchada a un rito”.
*Viaje

Benvolgut amic, estimada amiga, el sonet que acabes de llegir és el fruit de l'adaptació que, sense costar-me ni un morabatí, li vaig sol·licitar al mateix Quevedo del seu famós “A una nariz”.

Adaptar, com ha fet el senyor Francisco amb el seu conegut sonet, és el que fem les i els contistes quan adoptem un conte que ens emociona, que ens sedueix i que, després, en contar-ho, ho compartim amb el nostre públic en un acte d'amistat i amor, regalant afecte amb ell.

Ahhh el conte!! Aquest no és un luxe intel·lectual a què s'entreguen unes quantes persones, no; és una fatalitat de l'espècie humana que s'infiltra per tot arreu, a totes les capes de la societat i a totes les edats, aconseguint resultats sorprenents. Entre altres, crear un lloc on viure, un refugi enfront de les angoixes que provoquen les incerteses de la vida i que enguany s'han ampliat de valent.

Com a professional de la narració i creador d'esdeveniments contístics, m'alegra i estimula en gran manera escoltar a col·legues d'altres llars, al mateix temps que veig com es referma i creix aquest recer d'oralitat que és PAIPORTA MÓN DE CONTES.

Així que et suggerisc encaridament albergar-te en aquesta “Casa de Paraules” i... a gaudir del conte i amb els contes!! recordant aquestes paraules que Carmen Martín Gaite -com Quevedo amb el seu sonet- també ens va regalar:

”Mentre seguisca la vida, que visca el conte”.

Vicent Cortés (Vividor del conte)

Programació
 

11 Desembre · divendres
  20 h  
Presentació del 5é  Festival de Narració Oral
“Paiporta Món de Contes”

Sessió inaugural de contes
Roda de contes de narrador@s valencian@s
Vicent Cortés, Carles Cano, Patricia PIcazo, Nuria Urioz i Eva Andújar

Lloc · Sala menuda Auditori Municipal
Públic jove i adult
Entrada gratuïta amb reserva prèvia. Tel. 96 397 15 33

 

15 Desembre · dimarts
  20 h  
Mujeres que viven solas
Paula Carballeira
En aquesta sessió de contes les dones que viuen soles són les protagonistes. Com la vida, provocaran tendresa, repulsió, admiració o por. Són històries que recorden la geografia de Galícia, encara que podrien evocar qualsevol altre lloc del món. Són la memòria d'alguns dels nostres temors i de les nostres esperances

Lloc · Biblioteca municipal
Públic jove i adult
Entrada gratuïta amb reserva prèvia. Tel. 96 397 15 3316 Desembre · dimecres
  20 h  
Autobiografías
Pepe Maestro
Narra diversos episodis de la vida del narrador que serveixen d'entrada a un mosaic d'històries procedents de diversos àmbits. Són històries quotidianes, humorístiques, encara que a vegades també es converteixen en llunyanes i misterioses. Suposen, en el seu conjunt, una reivindicació de la paraula i l'escolta.

Lloc · Biblioteca municipal
Públic jove i adult
Entrada gratuïta amb reserva prèvia. Tel. 96 397 15 3317 Desembre · dijous
  20 h    
Escalofríos. Cuentos eróticos
Inés Bengoa, amb la participació del músic Iosu Lizarraga
Dones i homes de tots els temps han experimentat l'erotisme amb més o menys curiositat, més o menys por, més o menys llibertat. Aquest és un viatge a través de l'humor, la bogeria, la sorpresa i la passió. Un bitllet cap al delit, una invitació a l'esgarrifança, aquesta que es produeix quan ens lliurem al plaer de la sensualitat.

Lloc · Sala menuda Auditori Municipal
Públic jove i adult
Entrada gratuïta amb reserva prèvia. Tel. 96 397 15 33

 

18 Desembre · divendres
  20 h  
Inevitable
Cristina Verbena 
La vida és inevitable; el destí, també. El desig, els canvis quotidians... D'això tracten aquestes històries. Per això estan les veus que anuncien l'inevitable. Per això, personatges que s'aparten de la sendera. Està Tiresias, el profeta, camí a l'institut, al ritme de la seua música movent els malucs, els cascos posats. Uns carrers de Lisboa. Una dona i un tigre. Un mosquit impossible. I el desig i el riure.

Lloc · Biblioteca municipal
Públic jove i adult
Entrada gratuïta amb reserva prèvia. Tel. 96 397 15 33

 

 11 desembre - 10 gener 
Exposició ‘Llorenç Giménez: l'home, els contes, el país’
Organitza Escola Valenciana

Reconeixement a l’amic, al mestre, al contacontes, a l’home que va saber-nos explicar el País Valencià amb les rondalles, els acudits, els somriures i un compromís ferm. Exposició amb textos d’amics i amigues del contacontes, per a explicar com hem viscut, l’home, el mestre, el savi relator d’acudits, l’amic.

Lloc · Biblioteca municipal

 

 

Narradores i narradors
 

Inés Bengoa
Navarra

Inés Bengoa té una doble formació com a periodista i actriu. Des de fa ja 18 anys es dedica a contar històries per a tots els públics. Ha participat en nombrosos festivals de narració oral en gran part de la geografia espanyola, acompanyada pel músic Iosu Lizarraga, que des de 1986 toca l'acordió i ha participat en gran nombre de concerts i muntatges teatrals.

Cristina Verbena
Saragossa

Narradora oral, actriu i filòloga Cristina Vebena conta històries des de fa vint anys. El conte tradicional, embarbussament, endevinalles, reguitzells, poemes, cançons i relats adaptats a l'oralitat són la base del seu nodrit repertori. Ha viatjat amb les seues històries a festivals i biblioteques de tota la geografia espanyola i per diferents països: França, Bèlgica, Portugal o l'Argentina.

Vicent Cortés
Figueroles de Domenyo · València 

Vicent Cortés conta contes des del 83 a oïdors de qualsevol edat i formació, en escoles, biblioteques, teatres, bars, places… Ha participat en múltiples festivals nacionals i internacionals (Espanya, Cuba, Mèxic, Algèria o Colòmbia). És creador i organitzador de nombrosos esdeveniments de narració oral, tallers i xerrades sobre els contes. Fins ara ha publicat cinc llibres de “El Tío Paragüero. Tradición Oral de La Serranía Valenciana”.

Paula Carballeira
Maniños, Fene · La Corunya

Llicenciada en Filologia per la Universitat de Compostela Paula Carballeira és narradora oral professional des de 1994; també actriu i directora de teatre de la companyia teatral Berrobambán. Ha estat convidada als principals festivals de narració oral nacionals i internacionals (Portugal, Polònia, França, Cap Verd, Colòmbia, el Perú, l'Equador, Xile, l'Argentina, Mèxic, Costa Rica, etc.). És també escriptora de narrativa, poesia i de teatre. La seua obra ha estat traduïda a diverses llengües: espanyol, portugués, anglés, italià, coreà, català o basc. Algunes de les seues obres, pensades en gran part per a la infància i la joventut, han estat premiades.

Pepe Maestro
Cadis

Llicenciat en Filologia Hispànica Pepe Maestro, com a narrador oral, ha recorregut la geografia nacional, participant en nombrosos festivals de la paraula i programes de narració oral. Col·labora amb diversos organismes i institucions dedicades principalment al foment de l'oralitat i de la lectura. Com a escriptor de literatura infantil ha publicat, entre altres títols: “El Circo de Baltasar”, “Una pluma de cuervo blanco” o “Alfonsina en Palabras del Candil”. Seues són també diferents peces teatrals per a xiquets i joves. Així mateix, és coordinador de mostres del llibre infantil i juvenil, a més de participar en nombroses fires i salons del llibre.

Carles Cano
València

Llicenciat en Filologia és autor de literatura infantil i juvenil, amb més de seixanta llibres publicats en diverses llengües a més de les peninsulars, com francés, italià, coreà, turc, portugués o anglés. Com a contacontes ha participat en alguns festivals internacionals i ha contat en diversos països: Guinea Equatorial, França, Mèxic, Argentina, Marroc i Regne Unit, així com en tot l’estat espanyol. Ha rebut diversos premis de literatura infantil, tals com el Lazarillo, el White Raven, el Sant Joan de Déu de l’Hospital, el Vicent Silvestre, el Samaruc o el Carmesina.

Eva Andújar
València

“Dicen que desde pequeña mis excusas ya tenían inicio, desenlace y final. Que no había un día que no pasara tres pruebas y que siempre iba despeinada de ir a robarle palabras al viento…”

Profesional de la narración oral desde el año 2002, actualmente trabaja en sesiones de cuentos para todas las edades y actividades de animación y mediación a la lectura. Eva Andújar Ha participado en diferentes festivales de narración a nivel nacional y en festivales internacionales en Argentina y Brasil.

Nuria Urioz
Barcelona · Alcàsser · València

Des de l’any 1995 és narradora professional. És pallassa i treballa en PayaSOSpital (València). Ha contat en biblioteques, escoles, instituts, festivals de narració oral, fires del llibre, llibreries, teatres, bars... i cabarets!

El seu estil es caracteritza pel reforç de la paraula amb l’expressivitat del gest, la provocació de la participació del públic i un gran sentit de l’humor. Membre de l’Associació Valenciana Narradores amb Narradors Organitzats N.A.N.O.

Patricia Picazo
València

Conta històries des de 1997. Diplomada en Biblioteconomia i Llicenciada en Documentació és especialista en dinamització de biblioteques i en promoció de la lectura. Formada en teatre, dansa contemporània, veu i narració oral la seua escola són els "laboratoris sobre l'art de contar històries", impartits per José Campanari.

Per a Patricia qui conta es conta: contar és contar-se a través d'històries pròpies o alienes que poden passar-li a qualsevol, fins i tot a ella. Humor absurd i nostàlgia són ingredients que s'assaboreixen en escoltar les seues històries.

Direcció del festival: 
Susu Benítez

Des de 1983 és actor, narrador oral, director i pedagog teatral. Ha participat en diversos tipus d’espectacles per a quasi tot tipus de públic. Ha sigut membre de diverses companyies de teatre a Alacant, Barcelona i València.