7é Festival de Narració oral
Paiporta Món de Contes

Contar una història és jugar a moure a uns personatges per espais i situacions diverses, bussejar en els seus racons emocionals, dansar amb les seues peculiaritats i circumstàncies, ser còmplice dels seus secrets i misèries, veure'ls des de fora com un voyeur narratiu.

És compartir un espai i un temps amb qui escolta, abraçar-se als ulls que segueixen els avatars dels personatges i escoltar la seua mirada, facilitar un acte de comunió col·lectiva a través del transitar de les històries.

És endinsar-se en un mateix per a trobar la porta de connexió amb el primari, amb el fet ancestral de comunicar-se amb l'altre, agarrar-se a la força atàvica de la paraula pura, sense condiments ni artificis.

Escoltar una història és jugar a creure que tot és possible, surar entre les emocions dels personatges i els esdeveniments que els sacsen per ací i per allà, ser còmplice dels seus misteris i desgràcies.

És obrir-se d'orelles i ànima a la veu narradora, aferrar-se a la mirada que narra i deixar-se bressolar o sacsejar o esperonar..., formar part d'un acte de comunió col·lectiva a través del transitar de les històries.

És connectar amb la pròpia intimitat i alliberar l'empatia cap a l'explicat, visualitzar en la pròpia imaginació els espais i els personatges narrats, deixar-se seduir per la força atàvica de la paraula pura, sense condiments ni artificis.

Anar al seté Festival de Narració Oral PAIPORTA MÓN DE CONTES, a qualsevol o a totes les sessions, és gaudir d'un dels més antics arts de la creativitat humana per a explicar-nos el món, el real i l'imaginat. Amb set veus, set universos, set verbs, set mirades, set accents, set maneres de narrar i set ments contistes.

Domingo Chinchilla
(narrador, actor i rapsoda)

 

Programació
 

14 Octubre · divendres
  18 h  
Inauguració del 7é  Festival de Narració Oral
Paiporta Món de Contes

Festa de celebració de set anyos de contes
'Con katiuskas y a lo loko'


Patricia · La Chica Charcos and The Katiuskas Band (Albacete)
El número 7 és màgic en el món dels contes. Ho celebrem amb una festa per a tots els públics plena de música i alegria per a tota la família. Després de quatre anys girant per tot el territori espanyol, la banda de La Chica Charcos arriba amb un directe musical en tota regla. Un espectacle de música en el qual es mesclen els temes dels seus dos treballs,“Mi isla” i “Un elefante en mi lavadora”, per a fer ballar, saltar i gaudir al públic.
Un espectacle concebut per al carrer però adaptable a sala. Un concert canalla per a tota la família amb tot l'esperit de LLIBERTAT amb el qual s'impregnen tots els treballs de la companyia.

Lloc · Jardins del Xalet de Català
Tots els públics
Entrada gratuïta fins a completar l'aforament

*En cas de mal temps l'actuació es celebrarà en l'Auditori Municipal
 

15 Octubre · dissabte
  12.00 h  
Contes per a tota la família
'Contes a dins d’una Caixa'


Núria Urioz (Barcelona - Alcàsser - València)
Prrr, prrr, prrr... redoble de tambors. S’obre la caixa i... n’apareixen moltes més! A dins de cada caixeta hi ha un tresor: un barret, un secret, un objecte curiós o altres sorpreses que representen i intervenen en els contes. Contes contemporanis, contats amb frescor, acció i molta participació del públic..

Lloc · Jardins del Xalet de Català
Públic familiar

Entrada gratuïta fins a completar l'aforament
*En cas de mal temps l'actuació es celebrarà en l'Auditori Municipal

  20.00 h  
Contes del món. Guinea Equatorial
'El Percusionista'



Gorsy Edu (Guinea Equatorial)
Un ancià músic instrueix al seu nét; a través de la música li transmet savieses i filosofies ancestrals. El temps transcorre en el llogaret amb el xic immers en les seues tradicions. Complint amb el proverbi africà "els dies que fan créixer als xiquets són els mateixos que envelleixen als ancians", l'avi cau malalt. A conseqüència de la seua vellesa comença a perdre la visió. L'afany per curar al seu avi fa que el xic prenga la decisió de deixar el llogaret i emigrar a les grans ciutats a la recerca del remei. El jove part cap a Europa, "Sí beyëng", un món per a ell desconegut, portant amb si únicament el saber del seu poble tancat en les melodies i ritmes ancestrals.

Lloc · Jardins del Xalet de Català
Públic jove i adult

Entrada gratuïta fins a completar l'aforament
*En cas de mal temps l'actuació es celebrarà en l'Auditori Municipal

16 Octubre · Diumenge
 12.00 h  
Ofici de joglar
'Risapalabra'


Crispín d'Olot (La Bañeza, Lleó)
Un panorama humorístic desenvolupat des de l'etnografia com a eina de cultura i entreteniment amb una divertida posada en escena i un complet repertori de monòlegs, cançons i elements lúdics i participatius.
Un joglar saurí irromp en la localitat a la recerca de la font de la qual raja la tradició popular. Amb la seua vareta va recorrent els diversos instruments musicals i estris que hi ha en l'escenari i descobrint la seua màgia i el seu poder per a generar cançons, teatre, monòleg i poesia, de la qual el públic serà destinatari i partícip.

Lloc · Jardins del Xalet de Català
Públic familiar

Entrada gratuïta fins a completar l'aforament
*En cas de mal temps l'actuació es celebrarà en l'Auditori Municipal

  19.00 h  
Contes del món. Mèxic
Contes per als sentits
'Historias de la Calavera Catrina'


Martha Escudero (Mèxic - Barcelona)
"El poble mexicà té el costum de menjar la mort, esquelet de sucre o xocolate regalimant caramel de colors, i a més de menjar-la, la canta i la balla i la beu i la dorm. Per burlar-se del poder i dels diners, a vegades el poble vist la mort amb monocle i levita, xarreteres i medalles, però el poble la prefereix nua de tota vestidura, sabrosonaborrachita, i amb ella marxa del braç en parranda correguda". Eduardo Galeano.

Relats en els quals el personatge principal és La Mort, però aquesta mort mexicana que no sempre s'ix amb la seua. Se sentiran històries i s'assaborirà el típic pa de morts i xocolate.

Lloc · Vestíbul de l'Auditori Municipal
Públic jove i adult

Entrada gratuïta fins a completar l'aforament
*Reserva d'entrades necessària en Biblioteca Pública - Telf. 96 397 15 33


17 Octubre · dilluns
 18.00 h  
Inauguració de l'exposició
‘Cartografía de los cuentos’ 

Nono Granero (Úbeda, Jaén) (visita guiada amb l'autor)
És una proposta interdisciplinària que pretén afavorir la conservació i la transmissió dels contes populars o de tradició oral, utilitzant per a això suports visuals en forma de mapa. Els mapes són imatges molt potents que activen i disparen la imaginació. En observar-los, podem recórrer i imaginar llocs, superposant personatges i interpretant el que veiem per a donar un sentit narratiu.
Dit d'una altra manera: enfront d'aqueix mapa, podem donar-nos suport per a contar i compartir contes. La història pot reconstruir-se en traçar l'itinerari que marquen les peripècies dels personatges. I, al cap d'un temps, sens dubte, podrem ser capaços d'explicar-los sense una altra ajuda que la pròpia memòria.
Naix així aquesta exposició que hibrida l'experiència de l'escolta amb la de l'observació i l'expressió oral.

Lloc · Biblioteca Pública de Paiporta
Públic familiar

 17 - 21 octubre  
Exposició
‘Cartografía de los cuentos’ 

Lloc · Biblioteca Pública de Paiporta

  09.30 - 12.30 h  

Dilluns 17, dimarts 18 i dimecres 19 d'octubre, visites guiades a l'exposició per a centres educatius amb narració de contes per l'autor.  

Lloc · Biblioteca Pública de Paiporta


Sessions per a centres educatius
17 Octubre · dimarts
  09.30 - 12.30 h  
'Historias de la Calavera Catrina'

Martha Escudero (Mèxic - Barcelona)

Lloc · Sala de conferèncias Auditori Municipal
Sessió escolar per a alumnat d'instituts

 

20 Octubre · dijous
  17.00 h  
'Amb ulls de dona'
Núria Urioz (Barcelona - Alcásser - València)
Narracions per a adults perfumades de violeta. Una selecció de contes feminista, que tracta amb simpatia i bon humor l’univers femení. Una coctelera d’imatges, experiències, somnis, inquietuds, fantasies, penes i alegries, foscors i l'esperances... Un espectacle literari, que vol celebrar la bellesa, valor i aportacions de la feminitat. Una estona per “ADONARSE”....

Lloc · Centre de Formació de Persones Adultes de Paiporta 
Sessió per a alumnat del CFPA



21 Octubre · divendres
  09.30 - 12.30 h  
'Contes de capçalera'
Blai Senabre (Altea - Barcelona)
Hi ha contes que no poden faltar en l'imaginari de les xiquetes i xiquets, són els que denominem "contes de sempre"; però això sí, comptats com mai.

Lloc · Sala de conferèncias Auditori Municipal
Sessió escolar per a alumnat de primària

 

 * Sessions amb intèrpret de llengua de signes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Narradores i narradors

Patricia. La Chica Charcos
Albacete

Patricia Charcos primer va voler ser major, després perruquera. Es va acabar convertint en actriu, després en clown i hui dia quan li pregunten: "Professió?" ella contesta: "creadora?".
Ens interessa el clown, el teatre d'objectes, la narració oral. Companyia de teatre i música. Premi Teatre de Rojas a millor espectacle per a públic familiar. La trajectòria de La Chica Charcos and The Katiuskas Band és imparable. Des dels seus començaments l'any 2015 fins al moment actual han tocat en Xarxes i Festivals de música del panorama nacional. Han girat i continuen girant amb més dates en la seua cartera, per diversos espais de les diferents comunitats autònomes del nostre país: Madrid, Múrcia, Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Astúries, Andalusia...
Han publicat, fins ara, dos "llibre discs" amb cançons pròpies il·lustrats per Guridi (prestigiós il·lustrador en l'àmbit internacional).

Núria Urioz
Alcásser · València

Núria Urioz és pallassa i contacontes. També és mestra especialitzada en educació infantil i primaria. És narradora professional des de 1995, quan a l'escola va descobrir el plaer de fer volar en els mons de la imaginació i les paraules.
Formada en el seminari de narració oral de Rosa Sensat de Barcelona, des de llavors no ha parat de contar històries allà on li volen escoltar.
Primer per a xiquets, amb el grup Boira Pixanera va recórrer un munt de biblioteques, escoles, festes i places. Més tard va continuar el mateix camí en solitari, comptant també per a joves i adults.

Gorsy Edu
Guinea Equatorial

Gorsy Edu, nascut en Ebebiyin (Guinea Equatorial), es troba establit a Espanya des de 1996, any en què va rebre una beca per a aprofundir la seua formació artística al país. És membre de la companyia de teatre L´Om Imprebis, d'Espanya. Com a autor, ha escrit i protagonitza l'obra "El Percusionista", que li valguera el premi a Millor Obra de l'Any 2009 atorgat per l'Associació de Premsa de Guinea Equatorial -Asopge-.

Des de l'any 2010 va iniciar les seues Gires Llatinoamericanes, projecte denominat: "Somiant i creant ponts" difonent la cultura de Guinea Equatorial, representant "El Percusionista" i dictant tallers de dansa i percussió de Guinea Equatorial, d'entrenament actoral i performance africana. La seua tasca en el continent li va valdre ser reconegut per diferents organismes i institucions de Llatinoamèrica, Àfrica i Espanya com a artista d'interés cultural.

Crispín d'Olot 
La Bañeza (Lleó)

Actor, músic, narrador i investigador, famós pel seu personatge de Crispín d'Olot, és considerat un joglar del segle XXI. Ha participat en programes de televisió de màxima audiència amb gran èxit de crítica i públic, ha treballat per al projecte E.S.THE.R., col·laborat amb diverses universitats europees i estatunidenques, ha produït espectacles per al Festival Cervantino dels EUA "Quixote Festival" i ha participat en els millors festivals de narració oral de Llatinoamèrica: Colòmbia, Mèxic, l'Argentina, etc. Pel seu poder de convocatòria i l'alta qualitat de les seues produccions, és considerat un referent cultural únic en el món de les arts escèniques.

Martha Escudero 
México · Barcelona

Martha Escudero nació en Ciudad de México, de madre mexicana y padre español. En el año 1993 se estableció en Barcelona. En 1994 comenzó a contar cuentos y no ha parado desde entonces. Cuentos tradicionales, adaptaciones de cuentos de autor y algunas historias de cosecha propia. Si bien no todos los cuentos de su repertorio son mexicanos, todos adquieren ese carácter que, tal vez, se alimenta de su constante añoranza: de un tiempo, de un lugar, de una melodía… Cuenta para todos los públicos.
Buscando abrir espacios para la narración en Barcelona, llevé adelante, durante 21 años, la programación del ciclo de narración para adultos “Contes i Cuentos”. En el mismo afán, desde el 2015, trabaja en la programación de temporadas de espectáculos de narración oral en el proyecto Dit i Dit. También programó y dirigió las seis ediciones (2007 - 2012) de "Un Río de Cuentos", Encuentro Internacional de Narradores Orales en el Pirineo. Es socia fundadora de la Associació de Narradores i Narradors ANIN. Formó parte del consejo de redacción de la Revista n (órgano de difusión y reflexión de la ANIN) y de la revista Tantàgora. He publicado algunos cuentos y algunos artículos de reflexión sobre el hecho narrativo. Ha participado en diferentes festivales, ciclos y maratones de narración oral en España y en Portugal, Francia, Andorra, Alemania, Argentina, Colombia, Brasil y México.Está convencida de que la narración oral es un arte, el arte de la relación a través de la palabra.

Nono Granero
Úbeda (Jaén)

Nono Granero es ilustrador, escritor y narrador oral. Licenciado en Bellas Artes por la Universidad de Granada, pronto orientó esos estudios para relacionarlos con la creación de historias y cuentos, tanto para adultos como para público infantil. Porque elaborar imágenes es, en esencia, un modo de narrar. 
Ha publicado más de una treintena de obras en España, Francia, Brasil, Canadá, Venezuela y Dinamarca. Algunos de sus libros han sido incluidos en selecciones especializadas en el mundo de la edición infantil como The White Ravens, que elabora la Biblioteca Internacional de la Juventud de Múnich, la Fundación Cuatro Gatos de Miami o la Public Library de Nueva York.Como narrador, comenzó hace a contar en el año 2000 de la mano de la Asociación Malión y no tardó en profesionalizarse, habiendo participado desde entonces en diversos ciclos de narración en bibliotecas, museos, teatros o colegios por toda la geografía nacional y en distintos festivales de cuentos.

Blai Senabre
Altea · Barcelona

Blai Senabre nació en la orilla del Mediterráneo, en el bello pueblo de Altea, a finales de agosto de un año del siglo pasado. Hace unos años el amor le llevó a Barcelona, donde vive actualmente. De pequeño se quedaba encandilado escuchando a los vecinos que sentaban a la fresca a contar cuentos e historias. Después, de mayor, le dio por contar esas historias. La cosa empezó allá por el 1995 y desde entonces no ha parado de pasear su maleta de cuentos por numerosos pueblos y ciudades, dedicándose profesionalmente a la narración oral y contando en bibliotecas, colegios, fiestas, festivales, ferias, bares, cafés, teatros, centros comerciales, prisiones, plazas…. o sea, allí donde le gritan o dejan. Ha participado en festivales de toda España y algunos del extranjero.

Dirección del festival: 
Susu Benítez

Desde 1983 Susu Benítez es actor, narrador oral, director y pedagogo teatral. Ha participado en varios tipos de espectáculos para casi todo tipo de público. Ha sido miembro de varias compañías de teatro en Alicante, Barcelona y Valencia. Su faceta de narrador oral se desarrolla desde 1995, participando en diferentes acontecimientos alrededor de la palabra.