15/01/2020 - Paiporta aprova un pressupost social que aposta per la lluita contra el canvi climàtic 15/01/2020

Paiporta aprova un pressupost social que aposta per la lluita contra el canvi climàtic


Els comptes ascendeixen a 15.900.294,73€, amb un increment del 8,42%. El deute es manté a zero i creixen les partides de Joventut i programes per a la sostenibilitat. “Adoptarem mesures valentes per a lluitar contra el canvi climàtic”, afirma l’alcaldessa i regidora d’Hisenda, Isabel Martín

Sobre la base del treball portat a terme des de 2015, l’equip de govern de Paiporta ha aprovat aquest dijous en un ple extraordinari el pressupost per a 2020. Els comptes ascendeixen a 15.900.294,73, el que suposa 1,2 milions més que els últims aprovats, l’any 2018. Degut, sobre tot, a l’actualització de salaris i a la contractació de més personal per a millorar els serveis, així com a una previsió d’ingressos major per la bona marxa de l’economia, els comptes municipals s’incrementen un 8,42%.
Aquest augment es produeix mantenint el deute a zero, amb el període mitjà de pagament a proveïdors en xifres rècord, i amb les partides destinades a l’atenció de l’emergència social intactes després de l'espectacular increment de més d’un 60% iniciat l’any 2016, i que s’ha consolidat any rere any, mantenint els 335.000 euros de 2018.

És a dir, sobre la prioritat d’augmentar els recursos destinats a atendre aquelles persones més necessitades, l’equip de govern, format per Compromís i PSPV-PSOE, continua afegint més personal, més serveis, més programació cultural i de joventut, una major aposta per la creació d’ocupació i per la capacitació de les persones amb dificultats d’inserció laboral, així com per l’educació.

Emergència climática
Els comptes per a 2020 estan, a més, en plena sintonia amb la declaració d’emergència climàtica a Paiporta, aprovada al setembre. Així, es destinaran 131.000 euros a programes de sensibilització i eficiència mediambiental, entre els quals n’hi haurà un destinat a implementar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS).
L’Ajuntament també impulsarà, en aquest sentit, plans de millora de les vies públiques, un pla de l’arbrat enfocat a conservar i incrementar el patrimoni arbori i un programa d’estalvi energètic en l’enllumenat de vies, places i carrers. Així mateix, hi haurà pressupost per a impulsar mesures com el canvi dels cotxes de la Policia Local a la tecnologia híbrida i 100% elèctrica.

Per partides, l’augment més espectacular serà per a Joventut, que tindrà un 93% més de fons per a activitats. Els comptes preveuen un increment del 47% en programes mediambientals i de sensibilització. L’increment per a promoció cultural augmentarà un 10%, i per a programació, un 34%, mentre que per a programes per a Persones Majors i Benestar Social la pujada serà del 7,5%.

També és remarcable el manteniment de les subvencions a entitats i associacions, a les quals se sumen InterAMPA, l’Associació de les Festes de Sant Francesc i una nova Associació de Mestresses de Casa. L'aportació a l’Associació de Comerç Local passa de 2.000 a 5.000 euros.

Més persones, més serveis
Bona part de l’increment en el pressupost es destinarà a la contractació de més personal, que s’ha produït els últims anys i continuarà al 2020 i durant tota la legislatura. Prompte arribarà una nova enginyera o enginyer, així com un assessor o assessora jurídica per a Benestar Social. Així, es comença a revertir la manca de personal de l’Ajuntament, agreujada per les retallades del govern del PP, que afectaren a àrees sensibles com Benestar Social.

Els comptes per a 2020 són, en definitiva, els de la continuïtat en les polítiques d’atenció a les persones amb dificultats, i amb la justícia social com a objectiu. Incorporen, a més, la perspectiva mediambiental com un compromís inajornable per a cuidar el planeta. El pressupost es portarà a terme amb els impostos municipals congelats des de 2015, els comptes sanejats i sense deute amb els bancs.
 

Les prioritats són la justicia social i el medi ambient”
L’alcaldessa, Isabel Martín, subratlla el manteniment de les polítiques socials encetades al 2015 i destaca l’increment de l’aportació a ESPAI

El pressupost per a 2020 consolida les polítiques progressistes i de rescat de persones encetades al 2015, i gira recursos cap a iniciatives de conscienciació i protecció del medi ambient, “que són fonamentals per a combatre els efectes de canvi climàtic”, explica l’alcaldessa i regidora d’Hisenda, Isabel Martín. “El temps se’ns acaba, i des de l’administració hem de fer tot el possible per donar-li la volta a la situació”, conclou. Més enllà de les línies mestres dels comptes per al 2020, Martín destaca l’increment d’un 20% (335.000 euros més) del pressupost d’ESPAI: “L’empresa de serveis necessitava una espenta de personal per a millorar la neteja, i per a augmentar la qualitat de la gestió. Amb uns comptes públics sanejats, es pot fer”.

Per al portaveu del Grup Municipal Compromís, Pep Val, “el pressupost és la traslació a xifres d'unes prioritats polítiques que compartim els dos partits al govern municipal”. Val, que va defensar la proposta de pressupostos pel seu partit, va afirmar que els comptes “s'han dissenyat mantenint el principi de prudència económica” quant als ingressos, i va remarcar que el consistori manté “els impostos congelats, els comptes sanejats i el deute amb els bancs a zero per tercer any consecutiu”.

“Gràcies a l’estalvi energètic i a la bona gestió podrem destinar més recursos a programes tan necessaris com l’atenció a persones majors i amb dependència, així com a tallers per a elles i ells”, explica la vicealcaldesa, Maribel Albalat. “En cultura augmentarà el pressupost, demostrant així amb fets la nostra voluntat d’ampliar el ventall de propostes per a incloure a tots i totes en la programació i activitats lúdiques i culturals. Una altra de les partides més importants i que augmenta és la destinada al capital humà, a les persones que formen el personal municipal. Sense elles, aquesta institució no funcionaria, per això no podem ni volem descuidar-les”, afegeix Albalat.