19/11/2021<span style='color: #bbb'> a las 13:26</span> - Paiporta tanca les seues V Jornades de Memòria Històrica amb les veus de L’Arxiu de la Memòria 19/11/2021 a las 13:26

Paiporta tanca les seues V Jornades de Memòria Històrica amb les veus de L’Arxiu de la Memòria


Cinc paiportins i paiportines s’han sumat a l’Arxiu de la Memòria amb les seues històries familiars de dolor, lluita i superació en temps de guerra i postguerra

El Museu de la Rajoleria ha acollit la presentació de les noves entrevistes que completen l’Arxiu de la Memòria dins de les V Jornades de Memòria Històrica de Paiporta. Amb aquest acte es tanca la cinquena edició de les Jornades.

La trobada, a la qual ha assistit l’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat; la regidora de Cultura, Esther Torrijos, representants del govern municipal, així com familiars i protagonistes d’aquestes entrevistes, ha servit per a fer un homenatge als paiportins i paiportines que han volgut compartir els seus testimonis i records d’aquest període de la història recent del nostre país perquè passe a formar part per sempre d’aquest Arxiu.

L’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, ha recordat en el marc d’aquestes jornades el noranta aniversari de la proclamació de la II República, “un projecte innovador que buscava construir la pau i posar en valor la Democràcia. Hem de reivindicar eixe canvi de sistema que va suposar una garantia d’igualtat per a totes i tots, va abordar la Democràcia en majúscules, així com l'accés a l'educació o la cultura per a tota la població”

Albalat també ha tingut unes paraules per a recordar el paper de la dona, encarregada de tirar endavant a la família durant el conflicte i la postguerra, així com per a les persones homenatjades. “Hem descobert històries de Paiporta que no es coneixien. Sou la memòria i el cor del nostre poble”.

Per la seua banda, la regidora de Cultura, Esther Torrijos, s'ha referit a aquesta trobada com a "un acte molt emotiu”, ressaltant la importància de fer memòria “per no oblidar l'esperit de la nostra Democràcia, basada en el respecte i la tolerància”. La regidora ha agraït igualment la disposició dels paiportins i paiportines a participar en les entrevistes, obrint les portes de les seues vides. "Sou un exemple per als més joves, una generació valenta, que va treballar de valent per superar un dels capítols més negres de la nostra història recent".

Aquest projecte, que s’iniciava fa cinc anys, en 2016, porta fetes 30 entrevistes i més de 28 hores de gravació. Les narracions Rosita Mandingorra Císcar, María de la Encarnación Masiá, Miguel Gallego Baixauli, Elena Tarazona Juan i Delfina Tarazona Juan han estat les darreres a sumar-se aquest arxiu. A més, no només es tracta d'un arxiu oral. S'han recopilat elements com a fotografies o expedientes que es sumen a aquest arxiu i el completen.

Les i els protagonistes narren històries de dolor, les seues experiències i vivències més personals, així com les de mares i pares i les seues famílies. Les temàtiques es mouen entre la memòria social i la democràtica de Paiporta: treball femení, indústria tèxtil, obreres i obrers, assalariats... I entre els records, aquestes darreres entrevistes ens han parlat dels primers anys del franquisme, en 1936, o de la mort de Franco.

Actualment, l’Arxiu de la Memòria abasta un període ample de trenta anys, amb les narracions de persones de diferents generacions, des d'abans de la guerra fins a la Transició, la qual cosa li dóna un valor afegit molt enriquidor. Totes les entrevistes i informació del projecte es poden consultar al web de l'Arxiu.