21/09/2018 - Paiporta construirà 2,5 quilòmetres més de carril bici 21/09/2018

Paiporta construirà 2,5 quilòmetres més de carril bici


El projecte, presentat en la Setmana de la Mobilitat, amplia les vies internes del nucli urbà i uneix Paiporta amb altres pobles i el futur anell verd

La Regidoria d'Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Paiporta construirà en els pròxims mesos 2,5 quilòmetres de nous carrils bici a la localitat. Aquest projecte, presentat dijous dins dels actes de la Setmana Europea de la Mobilitat, completarà la xarxa interna de vies ciclistes dins dels nucli urbà, i connectarà el poble amb les localitats veïnes i amb el futur anell verd de l'àrea metropolitana de València.

Aquests 2,5 quilòmetres se sumaran als que ja hi havia construïts, encara que la xarxa es trobava inconnexa i incompleta, cosa que ja s'ha solucionat en bona part amb el tram de carril bici del Pont Nou. Quan estiguen acabades les obres, la xarxa de vies ciclistes de Paiporta serà de 9 quilòmetres, tots ells connectats i amb eixides a altres localitats.

Totes aquestes actuacions estan contemplades en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), aprovat al 2017, i que marca com una de les línies prioritàries completar i extendre la xarxa de carrils bici amb la finalitat de promoure una mobilitat més respectuosa amb el medi ambient. El pressupost inicial per a l'actuació és d'uns 242.000 euros i s'executarà en uns cinc mesos. La meitat del cost se sufragarà amb Fons FEDER gràcies a la subvenció concedida per la Unió Europea a aquest projecte.

Les obres d'extensió de carrils bici a Paiporta se centraran en tres punts. D'una banda, al Camí del Mal Pas, a la zona del Cementeri Vell, i que connectarà la localitat amb el futur anell verd, una gran via ciclista que rodejarà la ciutat de València travessant els termes de diferents pobles, i unirà l'Horta Nord i Sud. En aquest camí es construiran uns 560 metres de carril bici.

Altra zona sobre la que s'actuarà és el Camí de les Vinyes del Marqués, on es crearà un nou tram que connectarà la via ciclista existent, que acaba a la piscina coberta, amb els col·legis l'Horta i Jaume I, així com amb l'IES La Sénia. També quedarà connectada la urbanització l'Horta o 'Els Pitufos', com és coneguda popularment. En total, al Camí de les Vinyes del Marqués es construirà un carril bici de 860 metres.

A més, es construiran altres 950 metres de via ciclista a la Carretera de Benetússer, que unirà Paiporta i aquesta localitat veïna, a més de connectar amb el polígon de La Pasqualeta per l'avinguda homònima. Aquest nou carril bici connectarà també amb la CV-400, que compta amb la seua pròpia via ciclista que permet arribar en bicicleta a multitud de localitats veïnes de Paiporta.

Una demanda ciutadana
En la presentació del pla d'extensió dels carrils bici, aquest dijous, l'alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, va comentar que es tracta d'una “demanda ciutadana, expressada en el procés participatiu d'elaboració del PMUS que, al mateix temps, contribueix a fer la mobilitat més sostenible”. La dirigent paiportina va recordar també que “en els plens d'escoles, les xiquetes, xiquets i joves també ens estan demanant aquest tipus d'actuacions”. L'alcaldessa també va subratllar “la importància de connectar Paiporta amb les localitats veïnes, com Benetússer i Catarroja, per a oferir una alternativa sostenible en multitud de desplaçaments que ara ens veiem obligades i obligats a realitzar en cotxe”.

Per al regidor d'Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat de Paiporta, Pep Val, “és fonamental canviar el paradigma de la mobilitat i desplaçar la preponderància del vehicle privat en molts dels viatges diaris si el que volem és posar fre al canvi climàtic”. Per a Val, “tenim una orografia i un clima ideal per a fer ús de la bicicleta però, en molts pobles, com era el cas de Paiporta, els carrils bici s'han fet de forma erràtica i sense trellat; amb les actuacions previstes, posem a l'abast de la ciutadania una xarxa útil que esperem que anime a deixar més sovint el cotxe a casa i tindre un entorn més amable, on les persones estiguem al centre de les polítiques de mobilitat”.

Setmana de la Mobilitat
La Setmana de la Mobilitat de Paiporta continua aquest divendres, amb la passejada a peu per la Ruta Saludable, a partir de les 19.00 hores amb eixida a la piscina coberta. Hi haurà obsequis per a les primeres 100 persones inscrites. Dissabte, Paiporta se suma al dia sense cotxe amb la restricció al trànsit rodat en el centre del nucli urbà. Es recorda a la població que aquest dia el transport públic és gratuït.

I diumenge es tanquen les activitats de la Setmana de la Mobilitat amb la matinal de bici-patins, amb eixida a les 10.00 hores a la Plaça Major i, després, en la mateixa ubicació, s'instal·larà un circuit inflable gegant de balanz bike. Podran participar xiquetes, xiquets i joves a partir de 8 anys.