21/11/2023<span style='color: #bbb'> a las 17:32</span> - Paiporta exemple en les X Jornades d'Implementació Local del SNS 21/11/2023 a las 17:32

Paiporta exemple en les X Jornades d'Implementació Local del SNS


El programa local d'Envelliment actiu serveix de model de promoció de la salut pública dirigida als majors

En un esforç continu per promoure un envelliment actiu i saludable entre la població major de 50 anys, la Regidoria de Salut Pública de l'Ajuntament de Paiporta ha portat el seu reeixit Programa d'Envelliment Actiu a les X Jornades d'Implementació Local de l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut (SNS). Aquest esdeveniment, patrocinat per la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, es va celebrar en el Cercle de Belles arts de Madrid el passat 16 de novembre.

La delegació de Paiporta va estar encapçalada per Sari Ortí, Regidor de Benestar Social, Igualtat i Salut Pública. Acompanyant-la va estar María Cañizares, Treballadora Social de l'Equip d'Atenció Primària Bàsica de Serveis Socials. La seua participació va ressaltar el compromís de Paiporta amb el benestar dels seus ciutadans, especialment els de major edat. L'esdeveniment va comptar també amb la presència de representants d'altres municipis compromesos amb la promoció de la salut, com David Fernández, Alcalde de Táliga (Badajoz), i Noemí Ríos, Tècnic de Projectes. La diversitat d'experiències va enriquir les discussions i propostes presentades.

Des del seu inici, el programa d'Envelliment actiu de Paiporta ha experimentat un notable augment en les inscripcions i la inversió i s'ha presentat en les Jornades com a model exemplar dins de l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en l'SNS. En el curs 2018/2019 va comptar amb 283 inscripcions, mentre que en el curs 2023/2024 es van registrar 464 inscripcions i 256 en la Xarxa Comunitària. No obstant això, els desafiaments persisteixen, centrant-se en la necessitat d'avaluar l'acceptació i satisfacció del programa, així com fomentar una major participació de la població masculina.

Segons explica la regidora de Benestar Social, Igualtat i Salut Pública de Paiporta, Sari Ortí, “Paiporta s'erigeix com un referent en la implementació local de l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en l'SNS, demostrant que l'envelliment actiu i saludable és possible mitjançant programes integrals i participatius”. A més, aquesta nova legislatura arranca amb la creació d'una delegació específica per a tractar tots els temes relacionats amb Persones Majors. El seu responsable, Mª Jesús López, explica que “gràcies a aquesta mena d'iniciatives, les persones majors es mantenen actives i tenen una oferta d'oci, formació i cultura dins del municipi. Això fa de Paiporta un poble responsable, saludable, sostenible i actiu”.

El Programa d'Envelliment Actiu de Paiporta com a Model

La jornada va començar amb la inauguració a càrrec de Soledad Justo, Cap de l'Àrea de Prevenció de la Subdirecció General de Promoció de la Salut i Prevenció del Ministeri de Sanitat. Gema Rodríguez, Cap d'Àrea de Desenvolupament Sostenible de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, també va destacar la importància d'iniciatives locals en la implementació d'estratègies nacionals de salut.
Objectius i Eixos Fonamentals del Programa d'Envelliment Actiu
El Programa d'Envelliment Actiu de Paiporta té com a objectiu primordial afavorir una bona salut mental i física entre la població major, dinamitzant relacions interpersonals i grupals per a evitar la soledat i el desarrelament. Els seus eixos fonamentals abasten dinàmiques psico-creatives com a art teràpia, teatre i entrenament de la memòria; cooperació i voluntariat a través de la Xarxa Comunitària; foment de la salut i el benestar amb activitats com a ioga, taitxí i mindfulness; i l'ús de noves tecnologies mitjançant tallers d'informàtica. Gràcies a la participació de la Xarxa Comunitària, molts dels tallers poden realitzar-se amb personal voluntari que imparteix classes en diferents horaris. D'aquesta manera es fomenta tant la solidaritat com el treball actiu i la participació ciutadana.

En l'esdeveniment, la delegació de Paiporta va compartir les seues experiències, assoliments i reptes amb altres municipis, contribuint així a la creació d'una xarxa sòlida de bones pràctiques en promoció de la salut.