17/03/2016 - Paiporta estrena el nou Mercat Municipal 17/03/2016

Paiporta estrena el nou Mercat Municipal


Després d’anys d’espera, la ciutadania de Paiporta per fi podrà recuperar un Mercat Municipal digne i al 100% de la seua capacitat. D’aquest divendres es podrà començar a fer servir una instal•lació molt esperada, i que ha patit un retard escandalós a causa de defectes en el projecte inicial, fallides de les empreses adjudicatàries, i una planificació nefasta del Pla Confiança impulsat per l’anterior govern de la Generalitat.

Les obres del mercat incloïen també la remodelació de la Plaça Cervantes i els carrers adjacents, Constitució i Doctor Cajal, que després de molt de temps també han quedat reoberts. Ara la zona és de vianants i amb plataforma única. D’aquesta manera es pretén descongestionar de trànsit una àrea de carrers estrets que antigament comptava amb voreres quasi impracticables.

El Mercat ha pegat un canvi radical, de dalt a baix. En l’exterior predomina el vidre i els elements estètics i d’eficiència energètica que l’han de fer més sostenible. Pel lloc on es troba situat, per la seua importància en la història de Paiporta i pel seu paper clau en la dinamització comercial que han de fer d’ell una infraestructura emblemàtica, era una instal•lació molt esperada.

A més, el nou edifici comptarà amb una sala polivalent i multiusos d’uns 85 metres quadrats que està destinada a ser un al•licient per a atreure a nous consumidors i consumidores.

L’obra del nou mercat ha patit múltiples retards en la seua execució atribuïbles, en part, a entrebancs administratius provocats per defectes en el projecte inicial, i a una mala planificació del Pla Especial de Suport a la Inversió Productiva en Municipis de la Comunitat Valenciana, el conegut com ‘Pla Confiança’.

Així, un projecte que es va iniciar en 2009, no va veure començar les obres definitives fins a març de 2014 a causa de diferents inconvenients, entre els quals es trobaren l’entrada en concurs de creditors de la primera empresa adjudicatària, i retards en les obres sol•licitades per l’anterior equip de govern per a poder celebrar actes festius que han motivat que s’haja doblat el temps estimat per a posar l’equipament en marxa.

Finalment, en 2014 es va prometre que la inauguració es produiria un any després, però la mateixa no arribarà fins a aquest 2016. L’errada més greu del projecte inicial fou l’absència d’un centre de transformació per a abastir la instal•lació de la línia de mitja tensió necessària per al funcionament d’ascensors, refrigeració o càmeres frigorífiques.

El nou equip de govern ha agilitzat al màxim les gestions per avançar l’obertura, sempre en contacte directe amb els comerciants, que han patit un calvari en la instal•lació prefabricada provisional de la Plaça 3 d’Abril. Per tal d’explicar-los a ells i a la ciutadania en general l’estat de les gestions, es va portar a terme una assemblea informativa oberta al febrer.