17/01/2022 a las 14:54 - Paiporta participa en el certamen d’art urbà Encarna Jiménez i acull tres murals en homenatge a dones emprenedores
17/01/2022 a las 14:54
Paiporta participa en el certamen d’art urbà Encarna Jiménez i acull tres murals en homenatge a dones emprenedores
Les obres han començat a executar-se aquest cap de setmana i se situaran als carrers Montcada i Jaume I, i als pilars del Pont Vell. Són obra de Noe Peiró, Alicia López Villalba i Alejandra de la Torre
Les regidories d’Igualtat i Urbanisme de l’Ajuntament de Paiporta s’han sumat al certamen d’art urbà Encara Jiménez que, baix el lema ‘Pintant la dona emprenedora’, ha arribat a Paiporta i a 9 localitats més com un reconeixement a les dones que han destacat en els àmbits econòmic, empresarial, artístic, científic i polític.
Així, aquest cap de setmana s’han executat ja bona part dels tres murals que s’ubicaran a diferents punts de Paiporta: Els carrers Montcada i Jaume I, i els pilars del Pont Vell. El certamen és una iniciativa de Pintures Blatem, amb la col·laboració de 10 consistoris.
En el cas de Paiporta, els i les artistes que es troben executant els murals són Alejandra de la Torre, Noe Peiró i Alicia López Villalba, tres de les guanyadores i guanyadors del concurs, que ha comptat amb un jurat especialitzat en disseny i perspectiva de gènere.
La regidora d’Igualtat, Esther Coronado, ha explicat que «el 75% dels personatges dels llibres de text de Secundària són masculins, i un estudi realitzat a les escoles espanyoles recull que, mentre les xiquetes tenen referents masculins i femenins, els xiquets només tenen referents masculins».
Coronado ha afegit que «esta acció plasmarà a diferents ubicacions del poble les cares i noms de diferents dones emprenedores a sectors ben diferents per a que les xiquetes i xiquets de Paiporta tinguen referents femenins que els inspiren en els seus camins».
Per la seua banda, la regidora d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Marian Val, ha afirmat que «aquest certamen ens ha donat una oportunitat única per a posar en valor el paper de les dones creadores, inventores i emprenedores al llarg de la història i que, com en molts altres àmbits, han estat silenciades per una visió androcèntrica».
Val ha conclòs que «des de la Regidoria d’Urbanisme, estarem sempre oberts a aquestes iniciatives i agraïm la proposta de l’empresa impulsora per mostrar una gran sensibilitat en la lluita per la visibilitat de les dones i per la igualtat de gènere».
Les obres ubicades a Paiporta enalteixen les figures de diferents dones emprenedores i transcendents en la lluita per la igualtat. D’una banda, l’obra d’Alejandra de la Torre, ubicada als pilars del Pont Vell, consta de tres retrats: Gracia Nasi, poderosa, rica i influent portuguesa del Segle XVI, Ángela Ruiz Robles, inventora del llibre electrònic, que no va poder patentar l’any 1949, i l’australiana Melanie Perkins, CEO de la tecnològica Canva.
El mural de Noe Pieró, situat al carrer Jaume I, consta també de retrats, en aquest cas, de dones com la tinent de la Guàrdia Civil i primera dona en dirigir una comandància de la Benemèrita, Silvia Gil, la fotoperiodista i primera dona espanyola en aconseguir un premi Pulitzer, Susana Vera Pascual, la responsable de Dulcesol, Victoria Fernández Prieto, la política Clara Campoamor i l’advocada pionera Victoria Kent, entre d’altres.
Per últim, l’obra d’Alicia López Villalba ret homenatge a les dones agricultores i treballadores del camp, amb una imatge d’una collidora de taronges.